Karppaus nousi muoti-ilmiöksi vuoden 2010 tienoilla. Sen luvattiin olevan helppo ja pysyvä ratkaisu painonpudottajille.
Karppauksessa hiilihydraatit jätetään pois ruokavaliosta kokonaan tai niitä syödään ainoastaan kasviksista. Reilusti tärkkelystä sisältävät hiilihydraatit kuuluvat karppauksessa kieltolistalle, jolloin ruokavalioon ei kuulu esimerkiksi perunaa, riisiä, bataattia, leipää eikä missään tapauksessa karkkia, pullaa tai muita leivonnaisia.
Karppauksessa hiilihydraatit korvataan lisäämällä ruokavalioon enemmän rasvaa ja proteiinia – lihaa, kanaa, kalaa, kananmunia, pekonia, voita, juustoja jne.
Itsekin hurahdin karppaukseen vuonna 2011. Omasta tarinastani saisin kirjoitettua oman postauksen, joten en avaa sitä sen enempää tässä artikkelissa.
Lopputulemana haluan kuitenkin todeta, etten suosittele karppausta oikeastaan kenellekään.
Miksi karppaus ei tuo sinulle pysyviä tuloksia?
Tiedätkö, mikä on hiilihydraattien tärkein tehtävä? Miksi niitä tulisi löytyä ruokavaliosta? Koska hiilihydraatit toimivat elimistön tärkeimpänä energianlähteenä.
On tutkittu, että niukka hiilihydraattien saanti laskee vastustuskykyä sekä lisää loukkaantumisriskiä. Liikunnassa suorituskyky laskee ja kehittyminen ja palautuminen hidastuu.
Hiilihydraatit ovat myös tärkeitä suojaravintoaineiden lähteitä. Jos jätät ne pois ruokavaliostasi, jäät paitsi monista tärkeistä vitamiineista ja kivennäisaineista. Hiilihydraatin lähteet sisältävät useimmiten myös paljon kuitua, joka on tärkeää mm. vatsan toiminnan kannalta.
Hiilihydraattien saanti kannattaa kuitenkin suhteuttaa omaan energiankulutukseen. Jos olet passiivinen arjessasi, et tarvitse niin paljoa hiilihydraatteja kuin aktiiviliikkuja.
Lue myös: Miten laihtua mahdollisimman helposti?
On myöskin järjetöntä lisätä ruokavalioon tuhottomat määrät rasvaista lihaa. Karppaus myös antaa ”luvan” syödä prosessoitua ruokaa, kuten nakkeja, valmislihapullia jne. koska kieltolistalla ovat ainoastaan hiilihydraatit. Paljon luonnosta saatavia ruoka-aineita jää vastaavasti pois ja niiden tilalle otetaan teollisesti prosessoitua tavaraa. Ei hyvä.
Tottakai karpata voi hyvin monella tapaa – itsekin karppasi lähinnä jättämällä hiilihydraatit ruokavaliostani pois. En siis erityisesti lisännyt mitään ruokavaliooni. Tästä johtuen energiansaantini putosi huomattavasti alaspäin.
Jälkikäteen olen miettinyt, miten ihmeessä treenasin tuohon aikaan (eri tanssilajeja sekä lenkkeilyä) yli 12 tuntia viikossa? Energiatasot olivat varmasti nollassa. Ihmettelen syvästi, miten paikat pysyivät ehjinä niukasta energian- ja hiilihydraattien saannista huolimatta.
Joka tapauksessa, en näe karppauksen olevan pysyvän painonhallinnan kannalta paras ratkaisu. Itsekin otin karppauksen lopetettuani n. 10 kiloa painoa lisää, vaikka söin ihan perus ruokaa ja liikuin edelleen aktiivisesti yli kymmenen tuntia viikossa. Kehoni ei osannut käyttää hiilihydraatteja hyväkseen samaan tapaan kuin aikaisemmin ja meni yli vuosi, ennen kuin kehoni alkoi taas toimimaan normaalisti.
Karppaus ei tuo sinulle pysyviä tuloksia, koska…
- Kehosi ei enää osaa käyttää hiilihydraatteja yhtä tehokkaasti energianlähteenä, jolloin pienikin ”lipsahdus” karppausruokavaliosta kerää helposti kiloja vyötäröllesi
- Et jaksa treenata yhtä tehokkaasti, jolloin et saa treeneistä samanlaista hyötyä kuin syömällä hiilihydraatteja
- Niukka hiilihydraattien saanti heikentää unenlaatua ja vaikeuttaa nukahtamista (väsyneenä fiksujen ruokavalintojen tekeminen tai liikkumaan lähteminen on vaikeampaa)
- Saatat huomaamattasi vähentää arkiliikunnan määrää, kun glykogeenivarastosi ovat tyhjillään
- Ruoka-aineiden rajoittaminen saa haluamaan kiellettyjä ruoka-aineita vain enemmän, jolloin esimerkiksi herkuttelu riistäytyy helposti käsistä
Pysyvät tulokset vaativat pysyviä muutoksia päivittäisessä elämässä
Jos haluat pudottaa painoasi pysyvästi, tulee sinun opetella uusia toimintatapoja ja rutiineja, joiden avulla painosi pysyy kurissa myös painonpudotuksen jälkeen. Sitähän se pysyvyys tarkoittaa?
Jos pudotat painoasi karppaamalla, voit sanoa heipat pysyvälle painonhallinnalle – ellet ole valmis karppaamaan koko lopun ikääsi.
Oikotietä onnen ei ole. Pysyvä muutos vaatii pysyvien muutosten tekemistä. Niin kauan kuin etsit ”nopeaa” ja ”helppoa” tapaa pudottaa painoasi – olet menossa väärään suuntaan.
Pysyvä painonpudotus ei onnistu pelkän tietyn ruokavalion ja treeniohjelman avulla. Sinun ajatuksesi ja mielesi ovat myös tärkeä osa onnistumistasi. Päivittäiset rutiinit ja toimintamallit vievät sinua joko lähemmäs tavoitettasi tai kauemmas siitä.
Lue myös: 5 Vinkkiä sinulle, joka haluat pysyviä tuloksia
Kuva: www.pexels.com
2 Comments
Kiva blogi sinulla! Oli pakko tulla kommentoimaan ja kyselemään, erityisesti tästä karppauksen lopettamisesta koska kuulosti niin tutulta nuo sinun kokemuksesi. En itse karpannut tietoisesti, mutta söin ”vahingossa” liian vähän hiilihydraatteja viime vuonna, suhteessa liikuntamääriin. Olo oli surkea ja vaivoja riitti joka viikolle. Tänä vuonna olen lisännyt hiilareita ruokavalioon sekä nyt viimeiset 2kk ollut pienillä miinuskaloreilla(-300/vrk). Kuntosali 2-3 krt / viikossa ja lisäksi aerobista liikuntaa 3-4h viikossa kuten ennenkin. Ja mitä tapahtuu: lapaluiden alle ja lantiolle kerääntyy rasvaa nopeammin kuin koskaan. Olo on hyvä ja energinen, kunto nousee ja palautuminen on hyvää, lihaserottuvuus on kasvanut yläkropassa ja jaloissa. Ruokavalioon en ole valmis tekemään mitään muutoksia, sillä se on ammattilaisen suunnittelema ja todella hyvä, tukee urheilua ja terveyttä. Rasvat 60g / hiilihydraatti n.200g / proteiini 130g + kasvikset.
En usko mihinkään kikkailuihin enää (äärimmäiset dieetit, rajoitukset tai rääkkitreeniohjelmat) koska olen niitäkin kauan sitten kokeillut ja vain huonoin tuloksin, joten toivon että normaali ruokavalio ja monipuolinen liikunta riittävät painonhallintaan lopun elämän ajan. En kuitenkaan voi sanoa hyppiväni innosta näiden uusien ”makkaroiden” vuoksi, vaikka kaikilla muilla tavoilla elämänlaatu on parempi kuin tuolla aiemmalla ”vahinkovähähiilihydraattisella”. Joten tietysti minua nyt kiinnostaa: onko todella niin että kroppani ei osaa käyttää hiilareita ja erityisesti: onko mahdollista että kroppani OPPII käyttämään hiilareita niin ettei kaikki mene ns.varastorasvaksi? Tarvitaanko siihen oppimiseen jotain erityistoimenpiteitä vai riittääkö nousujohteinen treeni ja lautasmalli? 🙂
”Jos pudotat painoasi karppaamalla, voit sanoa heipat pysyvälle painonhallinnalle – ellet ole valmis karppaamaan koko lopun ikääsi.”
Juurikin näin. Painonhallinta ei ole jokin tilapäinen painonpudotuskuuri vaan päätös pitää ylipaino poissa lopunelämää. Joillekin vähähiilihydraattinen ruokavalio käy paremmin kuin toisille eikä se tarkoita kuvailemaasi mässäilyä, josta kasvikset (kuidut, vitamiinit, hivenaineet) loistavat poissaolollaan.
Vaikka minulla ei ole antaa lähteitä tutkimuksista väitteitteni tueksi, voisin kuvitella, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ei toimi urheilijoilla – ehkä kehonrakentajia ja fitness urheilijoita lukuunottamatta, ja heilläkin ainoastaan kisoihin valmistautuessa (rasvoja ja nesteitä pudotettaessa). Tiedän tämän omasta kokemuksesta.
Painonpudotuksen sijaan, on hyvä oppia rutiinit ja sellainen tapa syödä joka käy parhaiten itselleen. Kyse ei ole tilapäisestä yliampuvasta toiminnasta (minkälaisena vähähiilihydraattista ruokavaliota kuvailet) vaan siitä itselleen ja omalle keholleen sopivimmasta ja helposti toistettavasta tavasta toimia – siis rutiineista.
Ruokavalio on 80% painonhallinnasta ja henkilökohtainen, jokaisen omaan kehoon sopiva asia ja pysyvät tulokset saavutetaan sillä, että valitaan itselle parhaiten sopiva ruokavalio.