fbpx

11 Syytä, miksi paino ei putoa ( +keinot onnistumiseen! )

Teresa Martikkala

Teetkö paljon töitä painonpudotuksen eteen, mutta silti paino junnaa paikoillaan? Tai pahimmillaan jopa nousee? Mistä tämä voi johtua ja miten painon saa taas laskemaan?

Tästä postauksesta löydät yleisimmät syyt siihen, miksi paino ei putoa. Lopuksi kerron sinulle myös keinot, joiden avulla saat haluamiasi tuloksia!

11 Syytä, miksi paino ei putoa

Tiedän, että painonpudotus saattaa tuntua todella turhauttavalta. Olet ehkä vuosia yrittänyt päästä ihannepainoosi. Haluan auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset sudenkuopat, jotka voivat olla esteenä onnistumisellesi. Lue kohdat huolellisesti läpi ja mieti, voisiko syy painon paikallaan junnaamiseen olla joku seuraavista?

Jos koet postauksen hyödylliseksi, toivon, että jaat sen eteenpäin facebookissa. Jos jokin jää mietityttämään, jätä rohkeasti viestiä kommenttiboksiin tai laita minulle sähköpostia<3

1. Syöt liian vähän

Oletko jo karsinut ruoan määrän minimaaliseksi, eikä painosi silti putoa? Mietitkö, että miten voisit pienentää energiansaantiasi painonpudotuksen vauhdittamiseksi, kun kalorit ovat jo nyt alhaalla? Niinpä. Siinäpä vasta hyvä kysymys.

Jos pudotat energiansaantisi kertaheitolla reippaasti alakanttiin, mistä ihmeestä kiristät enää tahtia, kun painonlasku pysähtyy? Paino voi laskea kitukaloreilla alussa nopeastikin, mutta valitettavasti se lähtee rasvakudoksen lisäksi nesteistä sekä kallisarvoisesta lihaskudoksesta.

Muista, ettei painonpudotuksessa ole oikotietä onneen. Hitaampi tahti tuo pysyvämpiä tuloksia. Älä siis pudota energiansaantiasi heti alussa liian alhaiseksi. Liian pienet kalorit ajavat elimistön säästöliekille, mikä tekee painonpudotuksesta entistä hankalampaa.

Optimaalisessa tilanteessa painoa pudotetaan mahdollisimman korkeilla kaloreilla. Mitä korkeammalla energiansaanti on painonpudotuksen alkuvaiheessa, sen helpompi siitä on (tarvittaessa) karsia projektin edetessä. Korkeammat kalorit takaavat myös paremman vireystilan, jaksamisen, motivaation, treenitehot, palautumisen ja kehittymisen.

2. Syöt liian paljon

Joskus käy kuitenkin päinvastoin ja energiansaanti onkin luultua korkeampaa. Ylimääräistä energiaa saattaa kertyä huomaamatta erilaisista lähteistä päivän aikana.

Muistathan, että myös palautusjuomat ja treenilaturit sisältävät energiaa. Pähkinät ovat terveellisiä, mutta päivän mittaa popsittuna ne saattavat nostaa energiansaantia huomattavasti ylöspäin.

Myös smoothie on oikein toimiva välipala, mutta se saattaa helposti sisältää energiaa ison aterian edestä. Purkillisen maitorahkaa (250g), keskikokoisen banaanin, marjoja (100g) ja avokadon sisältävä smoothie sisältää yhteensä 544kcal. Olisitko uskonut?

Nesteen muodossa energiaa tulee yleisestikin helposti kerrytettyä. Mehut, limsat ja jogurtit sisältävät monesti suuret määrät sokeria ja sitä kautta ne saattavat nostaa päivittäistä energiansaantia yllättävänkin paljon.

3. Passiivinen elämäntyyli

Haluatko pudottaa painoa lisäämällä kulutustasi liikunnan avulla? Hyvä! Liikunta tekee hyvää monellakin tapaa. Valitettavasti ei kuitenkaan riitä, että teet kerran tai kaksi viikossa kovan salitreenin tai juokset portaita hiki lentäen (jos haluat saada painosi putoamaan).

Tunnin treenillä voidaan kyllä nostaa energiankulutusta treenistä riippuen useita satoja kaloreita. Jos kuitenkin treenien ulkopuolella käytät aikasi istuen tai vaakatasossa sohvalla, voi kokonaisenergiankulutuksesi olla loppujen lopuksi pienempi, kuin kuvittelet.

Arkiaktiivisuus ja hyötyliikunta auttavat hurjasti painonpudotusta tavoitellessa. Lisäämällä arkiliikuntaa voit nostaa kulutustasi useita satoja kaloreita vuorokaudessa suhteellisen helposti ja vaivattomasti – eikä se kuitenkaan kuormita sinua samalla tavalla, kuin kovat treenit. Kulje työmatkat pyörällä tai kävellen, valitse portaat hissin sijasta, siivoa, leiki lasten kanssa ja tauota istumista työpaikallasi.

4. Herkkupäivinä mopo karkaa käsistä

Kerran viikossa (tavoitteesta riippuen) voi olla ihan ok ottaa vähän rennommin syömisten kanssa. Jos kuitenkin joka lauantai kiskot kaksin käsin herkkuja naamariin tai nautit useamman annoksen alkoholia, saat nopeasti ”nollattua” viikon aikana saavuttamasi kalorivajeen.

Oletko sinäkin sortunut joskus ajattelemaan, että ”päivä meni jo pilalle, eikä lopuilla syömisilläni ole enää väliä”, kun otit pullan kahvin kanssa työpaikan kahvitauolla?

Ei hätää. Et ole ainut, joka on joskus ajatellut pienen herkkuhetken ”pilaavan” päivän (painonpudotuksen / kiinteytymisen osalta). Minäkin olen.

Voin kuitenkin kertoa sinulle, että tästä ajatusmallista luopuminen voi olla yksi tärkeimmistä askelistasi kohti parempia syömistottumuksia. Ja sitä kautta toivomaasi kehonkoostumuksen muutosta.

On täysin eri asia nauttia kerran viikossa esimerkiksi jälkiruoka tai muutama rivi suklaalevystä, kuin vetää koko päivä mättöruokaa kiduksiin (”koska huomenna palaan takaisin ”ruotuun”). Kyllä siinä ihan eri svääreissä liikutaan energiansaannin kannalta, vai mitä?

Pieni herkkuhetki voi tehdä hyvää silloin tällöin, erityisesti pääkopalle. Kohtuuden opettelu on kuitenkin hurjan tärkeää.

5. Nukut liian vähän ja/tai unenlaatusi on heikko

Unen määrä ja laatu ovat ensisijaisen tärkeitä asioita niin yleisen jaksamisen kuin myös painonpudotuksen kannalta. Liian vähäiset yöunet vaikuttavat negatiivisesti kehon toimintaan, mutta lisäksi väsyneenä järkevien ruokavalintojen tekeminen on haastavampaa, vireystila laskee ja harjoittelun laatu heikkenee.

Kaikki nämä asiat vaikuttavat myös painon putoamiseen. Väsyneenä motivaatio on helposti hakusessa, eikä oma hyvinvointi kiinnosta samalla tavalla kuin energisenä. Yöuniin panostaminen todella kannattaa (trust me).

Lue myös: Näin väsymys vaikuttaa painonpudotukseen

6. Keskityt liikaa treenaamiseen (ruokavaliolla on tärkeämpi rooli painonpudotuksessa)

Treenaatko hulluna, mutta paino ei putoa millään? Muista, että kehonkoostumusta muokattaessa ruokavalio on pääosassa – liikunta vain tukee tavoitteeseen pääsyä.

Toki liikunnalla on monia muita hyviä vaikutuksia kehoon, mutta painonpudotuksessa valtaosa työstä tehdään kuitenkin keittiön puolella. Älä siis väsytä itseäsi pakonomaisella treenaamisella, vaan keskitä energiasi monipuoliseen, terveyttä ja painonhallintaa tukevaan ruokavalioon.

7. Krooninen stressi

Ruokavaliosi on kunnossa ja liikut säännöllisesti? Yksi syy painon junnaamiselle voi olla krooninen stressi. Jatkuva stressaaminen nostaa elimistön kortisolitasoja, joka voi omalta osaltaan hankaloittaa painonpudotusta.

Painotan asiakkaideni kanssa sitä, että painonpudotuksesta ei saa ottaa liikaa stressiä. Et yksinkertaisesti voi rampata päivittäin vaa’alla pienemmän vaakalukeman toivossa. On luonnollista, että kehon paino vaihtelee riippuen kehon nestetasapainosta, takana olevista treeneistä ja edellisistä aterioista riippuen (näin muutamia esimerkkejä mainitakseni).

Toisekseen on erittäin tärkeää huomioida elämäntilanne yleisesti. Nykyään tuntuu, että on enemmän sääntö kuin poikkeus, että elämä on jatkuvaa kiirettä ja stressiä. On lapset ja perhe, työt, opinnot ja muut menot hoidettavana ja siinä sitten yritetään pakonomaisesti pudottaa painoa stressaavan arjen keskellä.

Jos olet jatkuvasti burn outin partaalla, kannattaa todella miettiä, miten painonpudotus kannattaa sinun kohdallasi toteuttaa. Miten saisit järjestettyä aikataulusi niin, että sieltä löytyy aikaa kaupassa käymiseen, terveellisen ruoan laittoon ja liikkumiseen, mutta myös lepäämiseen ja palautumiseen? Elämänhallinnan tulee olla kunnossa, jos haluat onnistua tavoitteessasi. Painonpudotus kannattaa myös aina tehdä hyvinvointi edellä – ei sen kustannuksella.

8. Syöt liian yksipuolisesti

Oletko karsinut ruokavaliostasi ”kaiken turhan”, mutta paino junnaa silti paikoillaan? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että mitä enemmän rajoituksia ruokavaliossasi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä et saa riittävästi energiaa, energiaravintoaineita sekä tärkeitä suojaravintoaineita (vitamiineja ja kivennäisaineita) ruokavaliostasi?

Aina, kun ruokavaliosta jätetään jotain pois, tulisi miettiä, millä kyseinen ruoka-aine voitaisiin korvata. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei myöskään ole koskaan lihomisen syynä (tai laihdutuksen edellytyksenä), vaan kyse on aina kokonaisuudesta. Tästä syystä on suoraan sanottuna typerää lähteä karsimaan ruokavaliosta kaikki ruoka-aineet, jotka ”kuulemma lihottavat”.

Tällaisia ruoka-aineita ei nimittäin ole edes olemassa.

Onko joku sanonut sinulle laihtuneensa, kun jätti esimerkiksi maitotuotteet ja vehnän pois ruokavaliostaan? Tämä johtuu (suurella todennäköisyydellä) siitä, että kyseisen henkilön energiansaanti on pudonnut poisjätettyjen ruoka-aineiden vuoksi, mikä on johtanut laihtumiseen. Et voi kuitenkaan tehdä tästä johtopäätöstä, että kyseiset ruoka-aineet itsessään lihottaisivat.

9. Oletko normaalipainoinen? Kroppasi saattaa kiinteytyä, vaikkei painosi putoaisikaan

Mitä lähempänä normaalipainoa ollaan, sen haastavampaa painon pudottaminen yleensä on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos treenaat aktiivisesti kuntosalilla ja olet normaalipainoinen, saattaa kroppasi kiristyä vaikka vaakalukema ei laskisikaan.

Normaalipainoisena aktiivitreenaajana kannattaakin vaa’an sijaan seurata kropan muokkaantumista mittanauhan, valokuvien ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kehonkoostumusmittauslaitteen avulla.

Lue myös: Kiinteä kroppa EI OLE yhtä kuin KEVYT

10. Sairaus

Usein syy painon putoamattomuuteen löytyy jostain yllä olevista seikoista. On kuitenkin olemassa erilaisia sairauksia, jotka voivat myös osaltaan vaikuttaa painonpudotukseen. Jos epäilet, että itselläsi on jokin sairaus (joka estää painoa putoamasta), suosittelen kääntymään lääkärin puoleen. Itse ei itseään kannata alkaa diagnosoimaan, vaan asia kannattaa aina tutkituttaa.

11. Yksi pahimmista virheistä on hakea motivaatiota pudottamalla painoa nopeasti alussa mehupaaston tai pussikeittokuurin avulla

Haluan sanoa sinulle vain yhden asian…

ÄLÄ TEE TÄTÄ VIRHETTÄ.

Jos haluat saada pysyviä tuloksia, sinun on muutettava elämäntapojasi. Pussikeittokuurilla saat vain aineenvaihduntasi sekaisin, mikä ei todellakaan helpota painonpudotusta kuurin jälkeen.

Kuten mainitsin jo aiemmin – painonpudotuksessa ei ole oikotietä onneen. Pussikeittokuurin jälkeen terveellisempien elämäntapojen omaksuminen on entistä haastavampaa, kun kroppa huutaa energiaa kituuttamisen jälkeen.

Näillä keinoilla sinäkin onnistut pudottamaan painoasi

Kokosin tähän vielä listan keinoista, joiden avulla valmennuksessani olevat asiakkaat ovat onnistuneet pudottamaan painoaan. Toivottavasti näistä on apua myös sinulle!

1. Aloita painonpudotus mahdollisimman suurella energiansaannilla

Näin sinulla on jotain, mistä vähentää tulevaisuudessa. Jos olet jo pudottanut energiansaantisi hyvin pieneksi, lähde ensin nostamaan sitä varovasti ylöspäin. Paino saattaa alussa nousta hiukan, mutta sitä ei kannata säikähtää. Aineenvaihduntasi alkaa hyrräämään, mikä mahdollistaa painon pudottamisen hieman myöhemmin. Minimaalisilla kaloreilla painosi tulee vain junnaamaan paikoillaan jatkossakin.

2. Kirjoita ruokapäiväkirjaa ja tunnista yllättävät energianlähteet

Voit käyttää jotain ravintoainelaskuria apuna ruokapäiväkirjasi analysoinnissa. Kun kirjaat kaikki päivän aikana syömäsi ruoat laskuriin, saatat huomata yllättäviä energiapommeja, jotka voivat olla esteenä painonpudotuksellesi.

Lue myös: 7 Ravintoperiaatetta, joiden avulla pysyn hyvässä kunnossa

3 Aktiivinen elämäntapa

Kun teet arkiliikkumisesta itsellesi yhtä itsestäänselvän asian kuin hampaiden pesusta, kulutat arjessasi huomattavasti enemmän energiaa (kuin passiivisella elämäntyylillä). Jatkossa et enää mieti, nousetko portaat vai käytätkö hissiä – valitset automaattisesti portaat. Arkiliikkunnan osuutta painonpudotuksessa kannata vähätellä.

4. Vaihda herkkupäivä herkkuhetkeen

Energiansaanti pysyy maltillisena, kun herkuttelu ei karkaa käsistä koko päivän tai koko viikonlopun ajaksi. Silloin tällöin herkuttelu ei pilaa painonpudotusprojektiasi, kun pidät sen kohtuudessa.

5. Mieti, miksi herkuttelet

Syötkö herkkuja, koska sinun tekee niitä oikeasti mieli? Vai siksi, että olet niitä joka viikonloppu tottunut syömään? On tärkeää pohtia omia tottumuksia ja syitä viikoittaiselle / päivittäiselle herkuttelulle. Jos herkuttelu on tapa (ostat joka viikonloppu karkkipussin, vaikkei sinun erityisesti tekisi edes mieli), kannattaa siitä pyrkiä eroon. On parempi opetella herkuttelemaan hyvällä omalla tunnolla silloin, kun todella tekee mieli (eikä ostaa karkkipussia vain sen takia, että olet niin tottunut joka lauantai tekemään).

6. Pyri nukkumaan 7-9 tuntia yössä laadukasta unta

Päätä, että olet sängyssä viimeistään klo 22-23 riippuen siitä, mihin aikaan olet heräämässä seuraavana aamuna. Pyri pitämään unirytmi mahdollisimman muuttumattomana niin viikolla, kuin viikonloppuisinkin.

7. Pidä pääfocus ruokavaliossa, älä liikkumisessa

Älä liiku pakonomaisesti vain rasvanpolton takia, sillä sen merkitys painonpudotuksessa on vain noin 20%. Liiku kuitenkin parantaaksesi hyvinvointiasi, vireystilaasi ja arjessa jaksamistasi. Liiku itsellesi mielekkäällä tavalla.

8. Muista rentoutua ja levätä

Vältä turhaa stressiä. Nuku riittävästi ja ota aikaa rentoutumiseen. Kun olet virkeä, jaksat panostaa terveellisiin elämäntapoihin ja saat painosi putoamaan.

9. Keskity enemmän lisäämään hyviä asioita ruokavalioosi, kuin vähentämään huonoja

Kun perustat painonpudotusprojektisi pelkille kielloille ja rajoitteille, tulee hommasta automaattisesti kurjaa, tylsää ja pakonomaista puurtamista. Joudut taistelemaan säilyttääksesi hyvän itsekurin ja motivaation. Keskity ennemmin lisäämään hyviä asioita (kuten kasviksia) ruokavalioosi, ja pyri välttämään pitkiä kieltolistoja ja rajoitteita. Tee matkastasi mielekäs – näin sinulla ei tule ongelmia motivaation säilyttämisen kanssa.

10. Käytä edistymisen seurannassa muita menetelmiä vaa’an rinnalla

Mittanauha, valokuvat ja kehonkoostumusmittaus antavat hyvää kokonaiskuvaa siitä, mihin suuntaan olet menossa. Pelkkä painon seuraaminen voi olla harhaanjohtavaa, sillä paino saattaa heitellä päivien välillä useita kiloja suuntaan ja toiseen.

11. Jos edellä mainitut kohdat ovat kunnossa (eikä painosi silti putoa), suosittelen käymään lääkärissä tai kääntymään muun ammattilaisen puoleen

Ei kannata jäädä yksin asian kanssa, vaan kysyä rohkeasti apua. Facebook -ryhmästä voit saada vertaistukea, mutta parhaimman avun saat henkilökohtaiselta valmentajalta, ravitsemusterapeutilta tai muulta ammattilaiselta (tarvittaessa lääkäriltä).

Ethän pudota painoa rankaistaksesi itseäsi, vaan tehdäksesi itsellesi hyvää. Kun lähtökohtana on oma hyvinvointisi, on parempien valintojen tekeminen helpompaa ja motivaatio tekemiseen säilyy.

Toivon, että nämä keinot auttavat sinua saavuttamaan haluamasi. Jos uskot, että näistä voisi olla apua myös ystävillesi tai tutuillesi, jaa tämä postaus sosiaalisessa mediassa auttaaksesi myös heitä<3

Lue myös: Miksi niin moni elämäntapamuutos epäonnistuu?

Avainsanat:

Lue myös nämä

Teresa Martikkala

TERESA

Hei! Olen Teresa Martikkala ja autan sinua saavuttamaan tavoitteesi liikunnan ja hyvinvoinnin saralla.

Sivustoltani löydät paljon vinkkejä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, painonhallintaan, harjoitteluun, ravitsemukseen sekä suorituskyvyn kehittämiseen.

Toimin liikunta-alan yrittäjänä, valmentajana, personal trainerina sekä ryhmäliikuntaohjaajana. Lisäksi kilpailen klassisessa voimanostossa, josta saavutuksina löytyy mm. SM-hopeaa (2018), PM-hopeaa (2017) sekä SM-kultaa (2017).

Tavoitteletpa sitten terveellisempää elämää tai parempaa suorituskykyä – olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY MUKAAN VAHVA NAINEN-YHTEISÖÖN!

Kaipaatko motivaatiota treeniin? Haluatko kehittyä vahvemmaksi ja treenata fiksummin? Nopeita ruokavinkkejä? Tilaa uutiskirjeeni ja saat ilmaiseksi valmennusvinkkejäni joka viikko!

Mukana jo 1200+ upeaa naista!

"Kiitos, että laitat näitä posteja! Nykyisessä some maailman tarjonnassa ne erottuvat joukosta. Tekstisi ovat virkistävän raikkaita, myönteisiä ja rytmikkäitä 😊" - Paula

HALUAN LIITTYÄ VAHVA NAINEN -YHTEISÖÖN!

Vahvistaaksesi, että haluat olla mukana Vahva Nainen -yhteisössä, klikkaa alla olevaa painiketta. Klikkaamalla painiketta vahvistat samalla, että saan lähettää sinulle...

  • Ilmaisia materiaaleja, kuten oppaita, muistilistoja ja työkirjoja
  • Vahvan Naisen -viikkokirjeen, jossa jaan parhaita valmennusvinkkejäni sinulle ilmaiseksi
  • Markkinointiviestejä, joissa on parhaat tarjoukset kaikkiin valmennuksiin (näitä et saa mistään muualta)
  • Tietoa tulevista kursseista ja yhteistyökumppanuuksista

Sähköpostilistalle liittyminen ei velvoita eikä sido sinua mihinkään. Voit poistua listalta milloin tahansa, painamalla viestien lopussa olevaa "unsubscribe" -linkkiä. Poistuessasi listalta, EU-tietosuoja-asetuksen mukaisesti, poistan kaikki tiedot järjestelmästä. Valitettavasti en pysty lupaamaan, että voit liittyä sähköpostilistalle toisella kerralla. En koskaan spämmää ja pidän sähköpostisi turvallisena. Lue sivustoni tietosuojaseloste.

Scroll to Top