Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa paljon muun muassa terveyteen, hyvinvointiin, suorituskykyyn, vireystilaan, kehittymiseen, palautumiseen ja unenlaatuun. Syöminen on välttämätön osa jokaisen ihmisen elämää ja meillä jokaisella on jonkinlainen ruokavalio, jota noudatamme.
On hienoa, että nykyään yhä useampi haluaa muuttaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan. Ruokavalio on yksi isoista osa-alueista, joka menee remonttiin elämäntapamuutoksen myötä, mikä on tietysti hyvä asia. Onhan terveellinen ruokavalio yksi merkittävä tekijä hyvinvointimme ja terveytemme takana.
Millainen on terveellinen ruokavalio?
Terveellinen ruokavalio ei tarkoita kaikesta hyvästä luopumista. Se ei tarkoita sallittuja ja kiellettyjä ruoka-aineita. Monesti takerrutaan liikaa yksittäisten ruoka-aineiden terveellisyyteen tai epäterveellisyyteen. Terveellinen ruokavalio muodostuu järkevästä kokonaisuudesta.
Kuka sanoi sinulle, että leipä ja peruna ovat epäterveellisiä? Hedelmiäkään ei kannata syödä liikaa, koska niissä on hedelmäsokeria. Maitorahka on myrkkyä ja rasvat saa ottaa vaan avokadosta ja pähkinöistä. Hiilihydraatit kuulemma lihottavat. Sokeriton mehukeitto on myös kieltolistalla, koska se on täynnä lisäaineita. Vain puhtaat raaka-aineet ovat sallittuja ja terveellisiä.
Miksi terveellisestä syömisestä pitää tehdä niin vaikeaa?
Jokainen mieltää terveellisen ruokavalion hieman eri tavalla, eikä siinä ole mitään väärää. Mielestäni on kuitenkin tärkeämpää keskittyä asioihin, jotka yhdistävät erilaisia ruokavalioita – ei siihen, mikä niitä erottaa. Monesti samat perusasiat toistuvat eri ruokakuntien suosituksissa.
Runsas kasvisten syöminen ja tasainen ateriarytmi eivät kuulosta mediaseksikkäiltä. Riittävä veden juominen ja proteiininsaanti – äh, tylsää. Jostain syystä haluamme noudattaa trendikästä dieettiä mieluummin kuin keskittyä yksinkertaisiin perusasioihin, jotka ovat lopulta monien ohjeistusten pohjalla.
Kun keskityt ruokavaliossasi oleelliseen ja pidät isot linjat kunnossa, voit varmasti paremmin ja saat haluamiasi tuloksia kuin poimimalla kirsikat kakun päältä.
Terveellisestä syömisestä tehdään nykyään turhaan liian vaikeaa. ”Täydellistä ruokavaliota” ei kannata havitella, sillä sellaista ei ole olemassa. Kokeile, mikä toimii sinulla ja millaisesta ruoasta sinulle tulee hyvä olo.
Kaikesta ei tarvitse luopua – harvoin yhtään mistään. Ota tavoitteeksesi, että opettelet syömään pääosin terveellistä ruokaa (mitä se ikinä sinulle merkitseekin), mutta älä turhaan koe huonoa omaatuntoa siitä silloin tällöin poiketessasi.
Liika stressaaminen ruoasta on kaukana hyvinvoinnista. Älä suorita terveellisiä elämäntapoja.
Lue myös: Miten opetella suhtautumaan rennommin ruokaan ja syömiseen?
Minä syön hyvällä omallatunnolla leipää ja perunaa. Syön maitotuotteita ja hedelmiä. Syön oikeastaan kaikkea kohtuudella, paitsi gluteenia (koska minulla on keliakia) ja oliiveja (koska ne ovat mielestäni pahan makuisia). Herkuttelen silloin tällöin, jos minun tekee mieli (enkä ole valmistautumassa kilpailuihin). Koen syöväni terveellisesti.
Mitä terveellinen ruokavalio tarkoittaa sinun mielestäsi? Sisältääkö se joitain seuraavista asioista?
- Takaa riittävän energiansaannin
- Sisältää riittävästi suojaravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita
- Sisältää riittävästi vettä
- On syömistä säännöllisin väliajoin, tasaisesti päivän mittaan
- Sisältää paljon kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä
- Sisältää proteiinia jokaisella aterialla
- Koostuu pääosin puhtaista raaka-aineista
- Sisältää hyviä rasvoja
- Sisältää laadukkaita hiilihydraatteja yksilöllisen tarpeen mukaisesti
- Tuo hyvää oloa ja energiaa, ylläpitää hyvää vireystilaa ja auttaa jaksamaan arjessa
- Tukee tavoitteiden saavuttamista
- Voi sisältää herkkuhetkiä
- Maistuu hyvältä
- Ei tuota liikaa stressiä ja päänvaivaa
Millainen on sinun mielestäsi terveellinen ruokavalio?
Lue myös: Miten syödä terveellisesti kiireisestä arjesta huolimatta?