Pari viikkoa sitten saavutin yhden ison tavoitteeni. Sain nousta ensimmäisissä kansainvälisissä kilpailuissani palkintokorokkeelle sijoittuen klassisen voimanoston PM-kilpailuissa toiseksi!
Muutama vuosi sitten en olisi voinut uskoa, että kilpailisin nyt kansainvälisellä tasolla. Enhän ollut vielä aloittanut kilpailemistakaan – saati edes suunnitellut aloittavani. Harjoittelin kyllä aktiivisesti kuntosalilla, mutta tavoitteeni oli suorituskyvyn parantamisen sijaan pyöreämmissä pakaroissa sekä kireämmässä keskivartalossa.
Lue myös: Klassisen voimanoston SM-hopeaa
Joulukuussa 2015 pyörähdin kuitenkin uuden kotisalini Jyväskylän Voimaklubin salikisoissa ja siitähän se kilpailukärpänen sitten iskikin. Otin vuodelle 2016 kilpailulisenssin ja päätin aloittaa tavoitteellisemman voimaharjoittelun. Olin jo pitkään tanssi- ja yleisurheiluvuosien jälkeen kaivannut tavoitteellisuutta harjoitteluuni ja yhtäkkiä palaset loksahtivat paikoilleen sopivan lajin löytyessä
Alkuun lähdin kuitenkin fiiliksellä ”tosissaan, muttei vakavasti”. Enpä olisi kuitenkaan uskonut, miten paljon konkreettisten tavoitteiden asettaminen toisi lisää motivaatiota harjoitteluun. Se tunne, kun olet päättänyt saavuttaa jotain ja olet oikeasti valmis tekemään töitä sen eteen.
Oletko sinä koskaan miettinyt, että..
”Olisi kiva olla laihempi..”, ”haluaisin saada lisää voimaa ja lihasta..” tai ”kumpa voisin paremmin ja olisin energisempi..”. Etkö ole koskaan saanut haluamaasi? Oletko koskaan miettinyt, mitä nuo lauseet sinulle todella tarkoittavat? Eli mitä sinä tarkalleen ottaen haluat? Millä aikavälillä haluat? Miksi haluat?
On turha syyttää huonoa itsekuria, jos et edes tiedä mitä haluat saavuttaa, miksi haluat sen saavuttaa ja koska haluat olla tavoitteessasi. Miten voisit saada haluamasi, jos et osaa vastata näihin kysymyksiin? Kuulen työssäni usein, kuinka ”olisi kiva olla sitä tai tätä..”, mutta kun kysyn miksi, yllättävän moni ei osaa vastata.
Aseta itsellesi konkreettisia tavoitteita
Minä asetin ensimmäiseksi tavoitteekseni päästä mitalisijoille junioreiden SM-kilpailuissa joulukuussa 2016. Sitä ennen välitavoitteenani oli saada SM-kilpailuihin vaadittava pisteraja rikki pienemmissä kansallisissa kilpailuissa. Konkreettiset tavoitteet jaksoivat motivoida minua harjoittelemaan läpi vuoden, ja lopulta saavutin sen mitä halusin – mitalin ensimmäisistä SM-kilpailuistani.
Huomasin jossain vaiheessa, että jos en heti kilpailujen jälkeen päättänyt seuraavaa tavoitettani, minun oli haastavampi motivoida itseäni tekemään töitä – koska minkä vuoksi minä sitä tekisin?
Treenasin kyllä, mutta itseni ylittäminen ja epämukavuusalueelle meneminen olivat paljon isomman työn takana, kuin jos seuraava tavoitteeni oli jo kirkkaana mielessäni. Ilman konkreettista tavoitetta oli siis vaikea saada kiinni siitä samasta palosta tekemistä kohtaan.
Tänä vuonna tavoitteeni ovat olleet selkeät. Alkuvuonna kävin nostamassa muutamissa kansallisissa kilpailuissa saadakseni lisää kilpailukokemusta. Pari viikkoa sitten kokemus tuli tarpeeseen, kun sain maajoukkuepaikan ja lähdin Norjaan kilpailemaan. Nyt katseeni on suunnattu marraskuussa järjestettäviin SM-kilpailuihin.
Minä tiedän mitä haluan, miksi haluan ja koska haluan. Tiedätkö sinä?
Mikä on sinun tavoitteesi? Miksi haluat tämän tavoitteen saavuttaa? Mihin mennessä haluat sen saavuttaa?
Konkreettinen tavoite auttaa sinua pitämään motivaatiosi korkealla. Jaksat harjoitella säännöllisesti, syödä fiksusti tai mitä ikinä tavoitteesi saavuttaminen vaatiikaan. Päätä mitä haluat, miksi haluat ja koska haluat. Tämä vie sinua jo paljon lähemmäs onnistumista! <3