Tuntuuko sinusta, että teet jatkuvasti töitä hullun lailla, mutta työt eivät ota koskaan loppuakseen? Koetko olosi työpäivän jälkeen väsyneeksi ja uupuneeksi?
Tässä artikkelissa opetan sinulle…
- Miten saat enemmän aikaiseksi vähemmässä ajassa (eli lisäät tehokkuuttasi)
- Et ole työpäivän jälkeen yhtä väsynyt ja uupunut, vaan sinulla on energiaa tehdä haluamiasi asioita
- Miten onnistut keskittymään päivän tärkeimpiin (ja kiireellisimpiin) tehtäviin sekä varmistamaan, että tekemäsi työtehtävä vie sinua kohti tavoitettasi
Ainut asia, mikä minua tässä asiassa ärsyttää on se, etten itse ottanut tätä menetelmää käyttööni aikaisemmin. 😀 No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Haluan kuitenkin jakaa tämän sinulle, jotta sinä voisit tehostaa ajankäyttösi, lisätä hyvinvointiasi ja saada enemmän energiaa vapaa-ajallesi. Laitetaan siis hyvä kiertämään!
Tehosta ajankäyttöä ja vähennä uupumusta tällä menetelmällä
Kuulin tämän vinkin ensimmäisen kerran äitini siskolta lukiessani ylioppilaskirjoituksiin. Jostain syystä en kuitenkaan kokenut sitä silloin omakseni ja kokeilu loppui suhteellisen lyhyeen.
Käykö sinullekin joskus niin, ettet mitenkään malta lopettaa työntekoa tai pitää siitä edes taukoja?
Minulle käy, useinkin. Ajattelen monesti kutakuinkin näin: ”Teen tämän yhden asian vielä nopeasti loppuun..”.
Jos samaistut tähän ajatukseen, niin tiedät hyvin miten siinä lopulta käy. 😀 Yhtäkkiä on vierähtänyt pari tuntia aikaa ja olet edelleen töiden kimpussa viimeistelemässä yhtä ”pientä” tehtävää tai aloittanut jo seuraavan ”nopean ja helpon” tehtävän, jonka jälkeen kyllä pidät taukoa / lopetat työt…
Onneksi olen nyt vihdoin jaksanut opetella tämän jo lukioajoilta tutun menetelmän, johon olen törmännyt myöhemminkin muun muassa blogeja lukiessani. Kyseessä on pomodoro -menetelmä tai pikemminkin pomodoro -tekniikka.
Pomodoroa kutsutaan myös tomaattitekniikaksi. Kyseessä on siis tekniikka, jossa työskennellään 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Itse olen hyödyntänyt tekniikkaa niin, että olen työskennellyt noin 50 minuutin pätkissä, joiden väleissä olen pitänyt noin 10 minuutin tauon.
Mietin pitkään, ettei minulla ole ”aikaa” pitää taukoja
Tuntuuko sinustakin, ettei aikaa olisi hukattavaksi? Miksi pitäisit tauon puolen tunnin tai tunnin välein, kun voisit siinäkin ajassa ehtiä saada hommia aikaiseksi?
Niin minäkin pitkään ajattelin. Ja siksi varmaan pistin niin kauan tälle tekniikalle kampoihin, vaikka tiesin, että siitä voisi olla hyötyä.
Nyt kun vihdoin olen ottanut tekniikan käyttöön, olen ollut huomattavasti tehokkaampi sen ajan, kun olen töiden kimpussa. Lisäksi olen huomannut, että en ole päivän päätteeksi yhtä väsynyt ja uupunut, kun olen muistanut pitää taukoja tasaisin väliajoin.
Minusta tuntuu, että olen saanut jopa enemmän asioita aikaiseksi tekniikan opeteltuani. Yksi loistava hyöty tästä on ollut myös se, että jokaisen tauon kohdalla on pystynyt hyvin tarkistamaan, työskentelenkö edelleen sen asian äärellä, minkä parissa minun oli tarkoitus työskennellä.
Vaikka kuinka kuvittelin tekeväni aina jotain ”tärkeää ja oleellista”, todisti tämä tekniikka sen vääräksi. Välillä kellon soidessa saatoin tehdä jotain ei-niin-akuuttia työasiaa, jonka olisi hyvin ehtinyt hoitaa myöhemminkin. Samalla olin lipsunut työtehtävästä, jonka deadline saattoi olla esimerkiksi seuraavana päivänä.
Ja voit vain kuvitella, että jos koko päivän lipsut tärkeimmistä tehtävistäsi, olet koko ajan kiireinen ja stressaantunut. Koska ne kiireellisimmät tehtävät on kuitenkin tehtävä ja pahimmillaan olet päivän tehnyt kyllä tärkeitä asioita, mutta sellaisia jotka olisi ehtinyt hyvin hoitaa vaikka seuraavalla viikolla.
Olen siis kokenut pomodoro -tekniikan käytöstä muun muassa seuraavanlaisia hyötyjä:
- Saan enemmän aikaan vähemmässä ajassa (olen tehokkaampi)
- En ole työpäivän jälkeen yhtä väsynyt ja uupunut
- Onnistun keskittymään paremmin kiireellisimpiin ja tärkeimpiin asioihin
- Pystyn tarkistamaan, viekö tekemäni työtehtävä minua kohti tavoitettani
- Edistän terveyttäni tauottamalla istumista toimistopäivinä
Miten pomodoro -tekniikka siis kannattaa hyödyntää?
Voit hyödyntää tekniikkaa työskennellessäsi tai esimerkiksi opiskellessasi muun muassa näillä kahdella tavalla:
- Käytä netistä löytyvää laskuria, esimerkisi tätä ”Tomato-timer” -sovellusta
- Laita kännykkä / herätyskello soimaan valitsemasi ajan jälkeen
Jos olet samanlainen kuin minä, niin sinun saattaa tehdä mieli jatkaa työntekoa kellon soimisen jälkeen. Vanha kunnon ”teen tämän yhden asian nopeasti loppuun..” -ajatusmalli valtaa helposti mielesi.
Jos lipsut ajasta, ei se mitään. Hyväksy tilanne ja kokeile uudestaan. Lupaan kuitenkin sinulle, että jos maltat oikeasti pitää niitä taukoja, niin tulet huomaamaan aikaisemmin mainitsemiani hyötyjä nopeasti.
Mitä sitten tehdä tauon aikana?
Minulla oli aluksi ongelmana myös se, etten oikein tiennyt, mitä tekisin tauon aikana. Siis 10 minuuttiako nyt pitäisi vain olla tekemättä mitään? Vaikka työt odottavat tekemistään?
Kyllä, näin se toimii.
Muista, että kun maltat pitää tauon, olet sen jälkeen tehokkaampi työskentelemään. Aivosi pysyvät virkeämpinä ja saat enemmän asioita aikaiseksi kuin uupuneena.
Itse teen tauoilla muun muassa seuraavia asioita:
- Venyttelen tai teen pienen taukojumpan (tämä on ehdoton suosikki)
- Tiskaan, siivoilen tai teen muita kotitöitä, jolloin saan annoksen hyöty- ja taukoliikuntaa
- Täytän vesilasin, kahvikupin tai teen ruokaa/välipalaa
- Teen lyhyen tietoisuus-, läsnäolo- tai hengitysharjoituksen
Aluksi selailin tauoilla myös esimerkiksi Instagramia tai Facebookkia. Lopetin sen kuitenkin huomatessani, ettei se varsinaisesti ”palauta” mieltäni työnteosta. Tämä oli jotenkin mielenkiintoista huomata.
Jotenkin somen selaaminen toi sellaisia virikkeitä, ettei aivot päässeet samalla tapaa lepäämään ja rentoutumaan. Näin en ollut varsinaisesti tehokkaampi palatessani töihin – päin vastoin oloni saattoi olla jopa väsyneempi.
Suosittelen siis keksimään mielummin jotain muuta tekemistä, kuin sosiaalisen median pläräämistä.
Lue myös: 10 Helppoa tapaa lisätä hyvinvointia
Miltä tämä tekniikka vaikuttaa ja aiotko ottaa sen kokeiluun ja käyttöösi?
Jos koit saavasi artikkelista apua, olisin kiitollinen jos jakaisit sen eteepäin sosiaalisessa mediassa. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään.<3