Olet varmasti huomannut, kuinka väsyneenä terveellisten ja painonhallintaa tukevien ruokailuvalintojen tekeminen on haastavampaa. Liikkumaan lähteminen ei innosta ja sohva vetää tiiviisti puoleensa. Väsymys vaikuttaa monella elämän osa-alueella ja se voi vaikeuttaa myös painonpudotustasi monin eri tavoin.
Unelmoit ehkä kevyemmästä ja energisemmästä arjesta? Tiedät kyllä, miten sinun tulisi syödä ja liikkua, mutta et vain saa jotenkin aikaiseksi? Oletko liian väsynyt jaksaaksesi tavoitella unelmiasi?
Ei hätää, et ole asian kanssa yksin. Moni painii samojen haasteiden kanssa kuin sinä. Perhe ja työt vievät jo ison siivun jaksamisestasi ja vielä pitäisi samalla jaksaa pitää itsestään huolta lapsien kuskaamisten ja kotitöiden hoitamisen lisäksi.. Niimpä.
Tiedät kuitenkin ehkä myös sen, että jos et pidä huolta itsestäsi, on sinun haastavaa pitää huolta muista. Jos et itse voi hyvin, et voi antaa parastasi myöskään perheellesi tai puolisollesi. Sinun täytyy ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi – jotta pystyt olemaan paras mahdollinen äiti, ystävä ja puoliso.
Väsymys on selätettävissä kiireisestäkin arjesta huolimatta. Supersuorittajaa sinusta ei tarvitse tulla (eikä siihen kannata pyrkiäkään), mutta on tärkeää löytää keinoja vähentää väsymystä.
Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten väsymys vaikuttaa painonpudotukseen ja miten kroonisesta väsymyksestä voisi päästä eroon – jotta sinä voisit saavuttaa kevyemmän olon ja energisemmän arjen.
Näin väsymys vaikuttaa painonpudotukseen
Väsyneenä arkiliikunnan määrä usein vähenee huomattavasti. Tämä tarkoittaa energiankulutuksen pienentymistä ja sitä kautta painonpudotuksen vaikeutumista. Virkeänä jaksat olla aktiivisempi arjessasi ja kulutat näin enemmän energiaa päivän aikana.
Väsyneenä et myöskään jaksa treenata yhtä tehokkaasti, kuin virkeänä – jos ylipäätään jaksat lähteä treenaamaan. Itsestään on haastavaa saada puristettua irti paljoa, jos olo on saamaton ja väsynyt. Et saa yhtä hyvää buustia aineenvaihduntaasi treenistä, jonka lisäksi loukkaantumisriski on väsyneenä huomattavasti suurempi. Jos loukkaannut, et pääse treenaamaan ollenkaan.
Lue myös: Tehokas treeniohjelma, jolla pudotat 3 kiloa painoa välittömästi
Kuten mainitsin alussa, väsyneenä ruokavalinnat eivät ole aina terveellisimmästä päästä. Energiaa ei välttämättä riitä kauppareissuun (jolloin myös arkiaktiivisuus vähenee) ja kaapeista tulee syötyä vain jotain helppoa ja valmista – usein einesruokaa tai muuta ei niin tuoretta ja ravintorikasta. Leipäpussi hujahtaa alas huomaamatta kera herkullisten päällisten ja huonon syömisen vuoksi olo on entistä väsyneempi.
Väsymys vaikeuttaa ajattelua ja suunnitelmallisuus niin ravinto kuin treeniasioissakin saattaa alkaa kärsimään. Unohdit ehkä treenivaatteet kotiin lähtiessäsi salille tai jätit kaupasta hedelmät ja marjat ostamatta. Kun terveellistä ruokaa ei ole kotona tarjolla, on helppo turvautua pikaratkaisuihin – jotka eivät vie sinua kohti tavoitettasi.
Kuulostaako tutulta?
Näin vähennät väsymystä ja onnistut painonpudotuksessa
Miten saada väsymys kuriin? Miten löytää energiaa elämäntapamuutoksen aloittamiselle ja muutosten tekemiselle?
Jaan sinulle 6 parasta vinkkiäni, joiden avulla saat virtaa arkeen. Nämä voivat tuntua sinusta itsestäänselvyyksiltä – mutta muistatko pitää näistä huolta?
1. Panosta unirytmiin ja unen laatuun
En voi liikaa korostaa hyvien yöunien merkitystä. Perheissä, joissa on pieniä lapsia, joutuvat tietysti tekemään kompromisseja sekä etenemään lasten ehdoilla. Tee kuitenkin kaikkesi, että saisit nukuttua vähintään 7-8 tuntia yössä.
Jatkuva univaje (tai jo muutama huonosti nukuttu yö) tuntuu takuulla väsymyksenä. Sitä ei yhdessä yössä korjata ja siksi unirytmistä sekä laadukkaasta ja riittävästä unesta tulisi huolehtia jokaisena yönä.
Pyri pitämään unirytmi mahdollisimman samanlaisena sekä viikolla, että viikonloppuisin. Laita elektroniset laitteet kiinni viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa ja hyödynnä sinistä valoa himmentäviä sovelluksia älylaitteissa. Säädä makuuhuoneen lämpötila sopivaksi ja käytä tarvittaessa korvatulppia tai silmälappuja.
2. Nuku päiväunet
Jos sinulla on mahdollisuus ottaa iltapäivällä päiväunet, tee se. Älä kuitenkaan nuku pitään, ettet sabotoi yöuniasi. Pidä silmät kiinni maksimissaan 15-20 minuuttia.
Jos elät kiireistä arkea, voi silmien ummistaminen hetkeksi toimia hyvänä ”nollauskeinona” aivoille ja tuoda tarvittavaa virtaa loppupäivään. Nukuit päiväunien aikana tai et.
3. Hallitse kalenterisi
Ajanhallinta on tärkeää väsymyksen estämiseksi. Mitä enemmän menoja sinulla on, sen tärkeämpää on raivata kalenterista tilaa myös energiaa tuoville asioille sekä levolle.
Millaisista asioista saat lisää energiaa arkeesi? Onko esimerkiksi ystävien tapaaminen, lukeminen, musiikin kuuntelu tai kävelylenkki sinulle sopivia tapoja ladata akkujasi? Mieti, mikä on sinulle tärkeää?
Merkitse näitä asioita kalenteriisi yhtä lailla, kuin kirjaat myös työaikasi, opiskelusi tai lasten kuskaamiset.
Kun olet raivannut tilaa itsellesi tärkeille asioille, jaksat paremmin suorittaa myös päivän muut pakolliset asiat ja menot.
4. Muista pysähtyä kiireisenkin arjen keskellä
Meditoi, joogaa tai tee hengitysharjoituksia. Ota aikaa itsellesi ja läheisillesi. Ole läsnä tässä hetkessä.
Vaikka deadlinet painaisivat päälle, muista välillä vain olla ja rentoutua.
On tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan. Jos voimavarat ovat vähissä, et jaksa tavoitella unelmiasi. Et jaksa tehdä tarvittavia muutoksia elämäntavoissasi. Etkä myöskään saavuta haluamiasi tuloksia.
Painonpudotus tulisi aina tehdä terveyttä ja hyvinvointia edistäen. Ei niiden kustannuksella. Jos painonpudotusprojektisi tuottaa sinulle ainoastaan stressiä, pahoinvointia ja väsymystä, sinulla on väärät keinot käytössäsi.
Lue myös: 7 Ravintoperiaatetta, joiden avulla pysyn hyvässä kunnossa