Huippua, että olet päättänyt muuttaa elämäsi suuntaa! Olet ottanut tärkeän askeleen tehdessäsi tuon päätöksen ja toivon todella, että muutoksesi tuo paljon hyvää elämääsi.
Tiedän, ettei elämäntapamuutoksen tekeminen ole aina helppoa. Tapojen muuttaminen on kuitenkin mahdollista. Haluan auttaa sinua matkallasi kohti terveellisempää elämää ja siksi toivon, että luet tämän artikkelin loppuun saakka. Se vie vain muutaman minuutin aikaasi, mutta se voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi!
Uusien tapojen on tarkoitus jäädä elämääsi pysyvästi – mieti, millä tavalla olet valmis elämään koko loppuelämäsi
Elämäntapamuutos tarkoittaa nimensä mukaisesti omien elämäntapojen muuttamista. Hyviä muutoksia voivat olla esimerkiksi kasvisten lisääminen ruokavalioon, aikaisemmat nukkumaanmenoajat, arkiliikunnan lisääminen tai alkoholin vähentäminen. Elämäntapamuutos ei tarkoita, ettet saisi nauttia elämästäsi – päin vastoin.
Lue myös: Milloin on oikea aika aloittaa elämäntapamuutos?
Elämäntapamuutoksen myötä olet terveempi ja voit paremmin. Sinulla on myös enemmän energiaa tehdä itsellesi tärkeitä asioita – esimerkiksi leikkiä lastesi kanssa. Sinun ei myöskään tarvitse luopua esimerkiksi sokerista tai alkoholista kokonaan, ellet halua – voit myös opetella vähentämään niiden käyttöä. Se voi olla uusi parempi tapa siinä missä totaalikieltäytyminenkin.
Jotta voisit elää uusien tapojesi kanssa pidempään kuin muutaman kuukauden, muutosten tulee olla sinun elämääsi ja arkeesi sopivia. Unohda heti alkuun kilpaurheilijan harjoitusmäärät ja pelkän salaatin puputtaminen. Panosta itsellesi mieluisaan liikuntalajiin 2-3 kertaa viikossa, lisää arkiliikuntaa, keskity ruoan laatuun ja tee muita parempia valintoja hyvinvointisi eteen. Tee sellaisia muutoksia, joita sinun elämäntilanteessasi on mahdollista noudattaa.
Unohda täydellisyyteen pyrkiminen – vanhoihin tapoihin palaaminen ei tarkoita automaattisesti epäonnistumista
Elämäntapamuutoksen pohjimmainen ajatus on (toivottavasti) tehdä parempia valintoja sinun hyvinvointisi edistämiseksi. Unohda terveellisten elämäntapojen suorittaminen, sillä täydellisyyteen pyrkiminen ei ole terveellistä. Se ei myöskään tuo sinulle haluamaasi hyvää oloa.
En usko, että kukaan onnistuu muuttamaan elämäntapojaan yhdessä yössä. ”Repsahdukset” kuuluvat asiaan. Jos palaat väliaikaisesti vanhoihin tapoihisi, ei se haittaa. Jatka vain matkaasi siitä, mihin jäit. Vanhoihin tapoihin palaaminen väliaikaisesti ei tarkoita automaattisesti epäonnistumista.
Epäonnistut vain, jos päätät luovuttaa.
Elämäntapamuutos ei ole vain laihduttamista
Elämäntapamuutos yhdistetään lähes poikkeuksetta painonpudotukseen. Eikä siinä mitään – usein elämäntapojen muuttaminen terveellisempään suuntaan pudottaakin kiloja, jos niitä on aikaisemmilla elämäntavoilla päässyt kertymään.
On kuitenkin tärkeää, ettet sekoita elämäntapamuutosta ja painonpudotusta automaattisesti keskenään. Elämäntapamuutos voi olla paljon muutakin – älä siis mittaa onnistumistasi pelkästään pudotettujen kilojen avulla. Pienempi vaakalukema ei ole ainut asia, joka kertoo sinun olevan matkalla oikeaan suuntaan.
Tulet saavuttamaan matkallasi paljon muutakin, kuin kapeamman vyötärönympäryksen
Elämäntapamuutoksen myötä saatat tulevaisuudessa jaksaa paremmin töissä. Tulet myös saamaan lisää energiaa arkeesi. Et ehkä hengästy niin paljoa portaissa. Tulet pysymään terveempänä, sairastelet vähemmän. Olosi tulee olemaan kevyempi, eivätkä arjen askereet ehkä tunnu enää niin raskailta.
Muista fiilistellä myös edellä mainittuja asioita. Ne ovat merkkejä siitä, että olet matkalla oikeaan suuntaan. Iloitse pienistäkin onnistumisista ja muista nauttia matkastasi. Elämäntapamuutoksen ei tarvitse olla kituuttamista ja kaikista nautinnoista luopumista. Parhaimmillaan se tuo paljon hyvää elämääsi.
Työtä muutosten eteen on kuitenkin tehtävä. Harvoin mitään hyvää saa täysin ilmaiseksi.
Minä kuitenkin tiedän, että sinulla on mahdollisuus onnistua.
Lue myös: Miksi niin moni elämäntapamuutos epäonnistuu?
Kuvat: Antti Toivanen