Aloitetaan tylsällä faktalla. Kun tavoitellaan jotain, on varmaa, etteivät asiat mene aina 100% suunnitelmien mukaan. Piste.
Edes arvokilpailuihin tähtäävä kilpaurhelija välttyy harvoin ikäviltä takaiskuilta matkansa varrella. Kuinka voidaan olettaa, että kaikki menisi täysin suunnitellusti niillä, joiden täytyy käydä töissä, koulussa, pitää huolta perheestään ja jotka eivät pysty panostamaan treeneihin, ruokavalioon ja palautumiseen 100% vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä?
Välillä lapsi sairastuu, auto hajoaa, työt kasaantuvat, opiskelutehtävien deadlinet paukkuvat, tulee yllättäviä menoja ja aika on kortilla. Tämä on elämää. Vaikka kuinka haluaisit, kaikkeen et aina pysty itse vaikuttamaan.
On kyse sitten kilpaurheilusta, harrastuksesta, elämäntaparemontista tai kehonmuokkausprojektista – se miten onnistut, riippuu paljon siitä, miten otat nämä (väistämättä sinunkin kohdallesi tulevat) vastoinkäymiset vastaan.
Jos heität hanskat tiskiin heti, kun ensimmäinen vastoinkäyminen yllättää, olet syöksykierteessä matkalla kohti lähtöpistettäsi. Jokainen valintasi vie sinua joko lähemmäs tavoitettasi tai vastaavasti kauemmas siitä. Sinä päätät, kumpaan suuntaan etenet. Muista, että sairastuessasi voit kuitenkin edelleen syödä terveellisesti, vaikka et pääsisi liikkumaan jne.
Kukaan ei välty ilman vastoinkäymisiä. Onnistujat erottuvat sillä, että he ottavat vastoinkäymisistä opikseen eivätkä jää murehtimaan epäonnistumista. Vastoinkäymisiltä välttyy harvoin kokonaan, mutta tuloksia tekevät kuitenkin juuri ne, jotka jatkavat vastoinkäymisistä, repsahduksista ja epäonnistumisista huolimatta eteenpäin kohti tavoitettaan.
Keskity asioihin, joihin pystyt itse vaikuttamaan
Omia unelmia jahdatessa kannattaa aina miettiä kokonaiskuvaa. Tulokset koostuvat tavoitteesta riippumatta yleensä monesta eri osa-alueesta. Esimerkiksi laihduttajan on kiinnitettävä huomiota niin harjoittelun määrään ja laatuun, ruokavalioon, arkiliikuntaan, lepoon ja palautumiseen kuin riittävään uneen ja stressinhallintaankin.
Jos yksi osa-alueista tuottaa haasteita, kannattaa muista pitää kiinni kynsin ja hampain – eikä luovuttaa kaikilla osa-alueilla. Näin etenet jatkuvasti lähemmäs tavoitettasi, vaikka elämä pistäisikin kapuloita rattaisiin.
Jos harjoittelee, syö ja palautuu vähän sinnepäin, tuloksetkin ovat todennäköisesti (ja valitettavasti) vähän sinnepäin. Mutta kuten sanoin, harva pystyy panostamaan edellä mainittuihin asioihin 24/7, ja silloin onkin tärkeintä tehdä mahdollisimman hyviä valintoja sen hetkisten mahdollisuuksien mukaisesti.
Pyrin jokaisen asiakkaani kohdalla kartoittamaan, mikä on juuri hänen kohdallaan haastavinta tavoitteen saavuttamisessa. Yhdellä haastetta tuo loputon kiire, toisella jatkuvat sairastelut ja kolmannella epäsäännöllinen työ, joka vaatii usein matkustelua.
Yleisin haasteen paikka on yksinkertaisesti perhe-elämän, töiden, opiskelujen ja muiden menojen yhdistäminen – kuinka ehtiä kaiken tämän keskellä treenaamaan ja valmistamaan terveellistä ruokaa saati edes syömään tasaisin väliajoin? Tärkeää on löytää juuri kyseisen henkilön arkeen sopivia ratkaisuja.
Älä kuitenkaan syytä ulkoisia asioita epäonnistumisestasi
Olisihan se kivaa, jos olisi enemmän aikaa ja rahaa käytettävissä. Treenaaminenkin olisi mukavampaa, jos olisi paremmat geenit ja kropan mittasuhteet. Olisi kivaa, jos loukkaantumisia ja sairastumisia ei tulisi koskaan, vapaa-aikaa olisi enemmän, lomat olisivat pidempiä, lounasravintolassa olisi parempaa ruokaa ja töissä vapaammat työajat.
Unohda asiat, joihin et pysty vaikuttamaan. KESKITY SIIHEN, MITÄ SINÄ PYTYT TEHDÄ PAREMMIN.
Muista myös, että voit aloittaa vain siitä, missä olet juuri nyt.