fbpx

Miten vaihtaa huono tapa parempaan?

miten-vaihtaa-huono-tapa-parempaan

Onko sinulla huonoja tapoja, joista haluaisit päästä eroon? Tai toisaalta, onko joitain hyviä tapoja, joita haluaisit opetella?

Haluaisitko esimerkiksi…

  • Lopettaa tupakanpolton?
  • Opetella syömään aamupalan?
  • Mennä aikaisemmin nukkumaan ja saada näin lisää unta?
  • Saada treenit osaksi arkeasi?
  • Lisätä kehonhuoltoa ja palauttavaa liikuntaa?

Tiedostat ehkä, että sinulla on jokin haitallinen / huono tapa, mutta et tiedä, miten pääsisit siitä eroon. Ehkä valvot iltaisin myöhään, vaikka tiedät että sinun täytyy herätä aikaisin. Ehkä katsot mielestäsi liikaa Netflixiä, vaikka tiedät että sinun tulisi liikkua enemmän. Ehkä skippaat aamupalan, vaikka tiedät että jaksaisit tehdä paremmin töitä, olisit energisempi ja se auttaisi sinua painonhallinnassa.

Tavat saattavat olla todella tiukassa, vaikka tiedostaisimme tarpeen muutokselle. Muutos toisi jotain hyvää, mutta huonosta tavasta saattaa olla haastavaa päästä eroon. Toisaalta myös hyvät tavat ovat suhteellisen pysyviä.

Miksi tapoihin kannattaa kiinnittää huomiota?

”Jos haluat muuttaa elämäsi, sinun tarvitsee muuttaa jotain mitä teet päivittäin. Menestymisesi salaisuus piilee jokapäiväisissä rutiineissasi.” – John C. Maxwell

Tämä lause kiteyttää hyvin rutiinien ja tapojen merkityksen.

Sillä ei ole merkitystä, mitä teet silloin tällöin. Sillä on merkitystä, mitä teet päivittäin – toistuvasti ja säännöllisesti.

Annan sinulle esimerkin…

Syöt terveellisesti, treenaat pari kertaa viikossa ja nukut n. 7-9h yössä. Käytännössä juot 2-3l vettä, syöt reilusti kasviksia, riittävästi hyvälaatuista proteiinia ja hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja.

Harrastat sykettä nostavaa sekä lihaskuntoa parantavaa liikuntaa säännöllisesti muutaman kerran viikossa ja harrastat jonkin verran hyötyliikuntaa myös arjessasi. Teet noin 8 tuntia päivässä töitä ja viikonloppuisin nautit yhteisestä ajasta läheistesi kanssa.

Teet myös muita itsellesi merkityksellisiä ja mielekkäitä asioita. Ehkä luet kirjoja, soitat pianoa tai käyt elokuvissa. Arkesi on tasapainossa ja sinulla on aikaa ja energiaa tehdä itsellesi tärkeitä asioita ja koet elämäsi mielekkääksi.

Jos tämä kuvaa omaa tilannettasi, voit todennäköisesti ihan hyvin. Et koe itseäsi uupuneeksi ja väsyneeksi, olet normaalipainoinen, jaksat hyvin arjessasi ja pysyt energisenä ja terveenä.

Vai kuulostaako tämä enemmän utopialta?

Poikkeukset silloin tällöin eivät hetkauta vaakaa suuntaan tai toiseen, jos pääosin päivittäiset hyvät tavat pysyvät.

Saatat hyvin syödä joskus herkkuöverit, tehdä liikaa töitä, unohtaa käydä treenaamassa tai valvoa aamuviiteen. Työt saattavat valua viikonlopun puolelle, juhlissa tulee nautittua suunniteltua enemmän alkoholia tai lounasbuffetissa tulee haettua pari extra lautasellista ruokaa.

Nämä eivät kuitenkaan muserra terveyttäsi tai toimintakykyäsi, JOS NE EIVÄT OLE SINULLE RUTIINEJA, VAAN POIKKEUKSIA TAVANOMAISISTA TAVOISTASI.

Ja tässä onkin rutiinien ydin.

Päivittäiset tavat vievät sinua joko kohti terveellistä, hyvinvoivaa ja energistä arkea tai poispäin siitä. Silloin tällöin rutiineista poikkeaminen ei kaada kuppia nurin, mutta toistuessaan ne saattavat muodostua uusiksi rutiineiksi.

Lue myös: Nämä 4 asiaa sinun tulee tietää, kuin aloitat elämäntapamuutoksen

Jos nyt hetken mietit omaa elämääsi ja arkeasi – vievätkö sinun tämänhetkiset päivittäiset toimintatapasi kohti mieleistäsi hyvää elämää vai poispäin siitä?

Saatat ehkä tiedostaa itselläsi olevan joitain huonoja tapoja, joista haluaisit päästä eroon. Jos sinusta tuntuu, etteivät tämänhetkiset tapasi vie sinua haluamaasi suuntaan, on hyvä pysähtyä miettimään, mitä tavoille voisi tehdä.

Jotta voit vaihtaa huonon tavan parempaan, sinun täytyy ensin ymmärtää…

Miten tavat muodostuvat?

Tapojen muodostuminen voi olla monen tekijän summa, mutta usein ne seuraavat samanlaista kaavaa:

  1. Merkki / triggeri (esim. väsymys)
  2. Tapa / rutiini (esim. tupakanpoltto)
  3. Palkinto (esim. tauko)

Rutiinien ”kaava” on aina sama. Ensin tulee ”triggeri”, joka laukaisee rutiinin. Triggeri voi käytännössä olla ihan mikä tahansa: kellonaika, herääminen, töiden lopettaminen, ääni, tietty toiminta jne..

Triggeri on siis se, jonka jälkeen toimit tietyn tavan mukaisesti eli teet jonkun tietyn rutiinin. Käytännössä rutiini on se, miten reagoit aikaisempaan ”merkkiin”.

Palkinto on se, mitä saat tavastasi. Esimerkiksi tupakanpolttajalle palkinto voi olla tauko töistä. Jos taas illalla tulee valvottua katsoen sarjoja Netflixistä, on triggeri ilta, rutiini Netflixin katsominen ja palkintona voi olla esimerkiksi rentoutuminen pitkän päivän jälkeen.

Näin vaihdat huonon tavan parempaan

Kun tiedät, miten tavat muodostuvat, pystyt muokkaamaan huonoja tapoja paremmiksi.

Ensimmäinen tehtäväsi on tunnistaa ”triggeri”, joka laukaisee huonon tapasi.

Mikä laukaisee sinussa esimerkiksi halun herkutella? Onko se tv:n katsominen? Kahvin juominen? Junalla matkustaminen?

Toinen tehtäväsi on miettiä, minkä ”palkinnon” saat herkuttelusta. Onko se rentoutuminen tai hetkellinen hyvän olon tunne? Onko se tylsyyden tappaminen? Onko se jotain ihan muuta?

Kun tunnistat edellä mainitut, on sinulla mahdollisuus lähteä muuttamaan TAPAA triggerin ja palkinnon ”välissä”.

Jatketaan esimerkillä suoraan elävästä elämästä.. 😀

Junalla matkustaminen (triggeri) –> jogurttipähkinöiden syöminen (tapa/rutiini) –> aika menee matkustaessa nopeammin (palkinto)

Kyllä. Joskus matkustaessani enemmän junalla huomasin, että ostan lähes poikkeuksetta junaan evääksi jogurttipähkinöitä (ne ovat yhtiä lempiherkkujani..). En vielä silloin ymmärtänyt rutiineista niin paljon kun nykyään, mutta tein silti huomion tästä huonosta tavasta (silloin nimittäin tuli matkustettua lähes viikoittain junalla..).

Nykyään matkustan junalla huomattavasti harvemmin, mutta huomaan edelleen mieleni tekevän jogurttipähkinöitä, kun lähden reissuun. 😀 Voisin kuitenkin pyrkiä halutessani muokkaamaan tapaa vaihtamalla uuden rutiinin vanhan tilalle.

HUOM! Oleellista on kuitenkin se, että uusi rutiini tuo saman ”palkinnon” kuin alkuperäinen rutiini.

Tässä esimerkki (jota voisin itse kokeilla):

Junalla matkustaminen (triggeri) –> kirjan lukeminen / äänikirjan kuunteleminen (uusi tapa/rutiini) –> aika menee matkustaessa nopeammin (palkinto)

Nykyään matkustan niin harvoin, etten koe vanhaakaan rutiinia enää niin ongelmalliseksi, koska silloin tällöin herkuttelu on mielestäni täysin ok. Kuitenkin jos matkustaisin useammin, haluaisin muokata rutiinia, koska tiedän ettei jogurttipähkinät ole herkkuna sieltä kevyimmästä päästä.. 😀

Samalla tavalla myös sinulla on mahdollisuus muokata huonoksi kokemaasi tapaa / rutiinia.

Eli kertauksena…

  1. Mieti, minkä tavan haluat muuttaa? Mistä tavasta haluaisit päästä eroon?
  2. Etsi ”triggeri” / merkki, joka laukaisee kyseisen rutiinin
  3. Mieti, minkä ”palkinnon” saat rutiinista
  4. Mieti, mikä muu tapa voisi tuoda saman palkinnon kuin huono tapasi? Millainen tapa veisi sinua kohti haluamaasi? Millainen tapa tekisi sinulle hyvää verrattuna aikaisempaan?
  5. Kokeile vaihtaa tapa toiseen!

Jos pidit artikkelista, olisin iloinen jos jakaisit sen eteenpäin sosiaalisessa mediassa.<3 #kiitos

Tsemppiä uusien parempien tapojen muodostamiseen!

Lue myös nämä

Teresa Martikkala

TERESA

Hei! Olen Teresa Martikkala ja autan sinua saavuttamaan tavoitteesi liikunnan ja hyvinvoinnin saralla.

Sivustoltani löydät paljon vinkkejä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, painonhallintaan, harjoitteluun, ravitsemukseen sekä suorituskyvyn kehittämiseen.

Toimin liikunta-alan yrittäjänä, valmentajana, personal trainerina sekä ryhmäliikuntaohjaajana. Lisäksi kilpailen klassisessa voimanostossa, josta saavutuksina löytyy mm. SM-hopeaa (2018), PM-hopeaa (2017) sekä SM-kultaa (2017).

Tavoitteletpa sitten terveellisempää elämää tai parempaa suorituskykyä – olet tullut oikeaan paikkaan. Lämpimästi tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY MUKAAN VAHVA NAINEN-YHTEISÖÖN!

Kaipaatko motivaatiota treeniin? Haluatko kehittyä vahvemmaksi ja treenata fiksummin? Nopeita ruokavinkkejä? Tilaa uutiskirjeeni ja saat ilmaiseksi valmennusvinkkejäni joka viikko!

Mukana jo 1200+ upeaa naista!

"Kiitos, että laitat näitä posteja! Nykyisessä some maailman tarjonnassa ne erottuvat joukosta. Tekstisi ovat virkistävän raikkaita, myönteisiä ja rytmikkäitä 😊" - Paula

HALUAN LIITTYÄ VAHVA NAINEN -YHTEISÖÖN!

Vahvistaaksesi, että haluat olla mukana Vahva Nainen -yhteisössä, klikkaa alla olevaa painiketta. Klikkaamalla painiketta vahvistat samalla, että saan lähettää sinulle...

  • Ilmaisia materiaaleja, kuten oppaita, muistilistoja ja työkirjoja
  • Vahvan Naisen -viikkokirjeen, jossa jaan parhaita valmennusvinkkejäni sinulle ilmaiseksi
  • Markkinointiviestejä, joissa on parhaat tarjoukset kaikkiin valmennuksiin (näitä et saa mistään muualta)
  • Tietoa tulevista kursseista ja yhteistyökumppanuuksista

Sähköpostilistalle liittyminen ei velvoita eikä sido sinua mihinkään. Voit poistua listalta milloin tahansa, painamalla viestien lopussa olevaa "unsubscribe" -linkkiä. Poistuessasi listalta, EU-tietosuoja-asetuksen mukaisesti, poistan kaikki tiedot järjestelmästä. Valitettavasti en pysty lupaamaan, että voit liittyä sähköpostilistalle toisella kerralla. En koskaan spämmää ja pidän sähköpostisi turvallisena. Lue sivustoni tietosuojaseloste.

Scroll to Top