Oletko jojo -laihduttaja? Katoavatko vaivalla hankkimasi tulokset kerta toisensa jälkeen? Tulevatko kilot takaisin korkojen kera? Miten tuloksista saisi tehtyä pysyviä?
Lue seuraava artikkeli läpi ja tiedät, mitä sinun tulee tehdä saavuttaaksesi haluamasi – tällä kertaa pysyvästi.
1. Isot linjat kuntoon – unohda epäolennainen hifistely
Eräässä Facebook -ryhmässä käytiin muutama viikko sitten vilkasta keskustelua perunan terveellisyydestä. Toisinaan pohditaan mikä liikuntamuoto polttaisi parhaiten rasvaa tai auttaisiko vihreä tee painonpudotuksessa. Joku myös sanoi, ettei hedelmiä kannata syödä koska niissä on sokeria ja hiilihydraatit muutenkin lihottavat.
Liian moni keskittyy niin ruokavaliossa kuin treeneissäkin liikaa yksityiskohtiin, jolloin kokonaiskuva helposti unohtuu. Ateriarytmistä ei ole tietoakaan, mutta kaapit ovat täynnä macaa, lucumaa ja gojimarjoja. Ruokavaliosta poikkeaminen olisi maailmanloppu, mutta viikonloppuna vedetään alkoholia kiduksiin hyvällä omallatunnolla.
Lue myös: 7 Painonpudotusmyyttiä
Säännöllinen ateriarytmi ja liikunnan harrastaminen, kasvisten lisääminen ruokavalioon, riittävä vedenjuonti, sopiva energian saatavuus, arkiliikunnan lisääminen, hyviin yöuniin panostaminen sekä stressin minimoiminen eivät kuulosta mediaseksikkäiltä ja motivoivilta, tiedän. Fakta on kuitenkin se, että niiden avulla teet paljon todennäköisemmin pysyviä tuloksia, kuin uuden trendidieetin avulla.
2. Tee muutoksia vähän kerrallaan
Tammikuun ensimmäinen viikko lähtee käyntiin ja niin lähtee sinun elämäntapamuutosprojektisikin (jälleen kerran). Olet valmis tekemään töitä tavoitteidesi eteen ja aloitat käymään viidesti viikossa kuntosalilla, kolmesti juoksulenkillä ja otat uuden ruokavalion käyttöön.
Homma rullaa hyvin pari ensimmäistä viikkoa ja painokin putoaa vauhdilla alaspäin, mutta niin putoaa myös vireystila, energiatasot ja motivaatio. Arki alkaa tuntua pakonomaiselta suorittamiselta ja lopulta heität hanskat tiskiin – päätät aloittaa uudelleen sitten ensi maanantaina (tai ensi vuonna). Vain murto-osa onnistuu säilyttämään liikunnallisen arjen, terveellisen ruokavalion ja hyvän olon.
Olet kuullut tämän varmasti ennemminkin (mutta jostain syystä olet silti toistanut samaa kaavaa kuin aina ennenkin) – älä yritä muuttaa kaikkia tapojasi yhdessä yössä. Et ole onnistunut siinä ennenkään. Koita mieluummin tehdä parempia valintoja viikko viikolta enemmän arjessasi. Myös ne tarkat ruokavalio-ohjeet voivat olla apuna muutoksessasi, mutta muista kiinnittää huomiota olennaisimpiin asioihin ja unohda ”joko tai” -ajattelu.
3. Anna itsellesi aikaa muutokseen
Koska muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, anna itsellesi aikaa niiden tekemiseen. Ajattele terveellisten elämäntapojen opettelun olevan matka, joka jatkuu läpi loppuelämäsi. Muista, että teet muutoksia itseäsi varten. Tee päivä päivältä parempia valintoja, jotka tuovat sinulle hyvää oloa ja energiaa. Älä pyri täydellisyyteen. Kiitä itseäsi onnistumisista, mutta älä ruoski epäonnistumisista. Anna itsellesi aikaa juuri niin kauan, kuin sinä sitä tarvitset.
4. Ole valmis näkemään vaivaa muutoksen eteen – kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi
Yksikään ruokavalio tai treeniohjelma ei tuo sinulle haluamiasi tuloksia, jos et ole valmis niitä noudattamaan. Pelkkä personal trainerin palkkaaminen ei saa vararengasta katoamaan vyötäröltäsi, vaan valitettavasti joudut itse tekemään töitä haluamasi muutoksen eteen. Olen monesti sanonut asiakkailleni, että annan avaimet onnistumiseen, mutta tulokset teet sinä itse.
Valitettavasti kukaan ei voi syödä terveellisesti tai liikkua sinun puolestasi. Olet itse vastuussa onnistumisestasi. Toisaalta saavuttaessasi tavoitteesi, voit olla ylpeä itsestäsi – sinä teit sen.
5. Varmin tapa saada pysyviä tuloksia on kysyä apua ammattilaiselta
Sosiaalinen media mahdollistaa nykyään helpon tiedon jakamisen. On myös hienoa nähdä, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yhden henkilön positiivinen kokemus ei ole tae sille, että sinä saisit samalla tyylillä tuloksia.
Henkilökohtainen valmennus ei ole ilmaista, mutta se takaa sinulle ohjeet, joissa on otettu huomioon juuri sinun lähtötasosi, liikunta-, ravinto- ja terveyshistoriasi, mahdolliset sairautesi ja liikuntarajoitteesi, tavoitteesi, toiveesi jne.
Henkilökohtaisessa valmennuksessa saat apua juuri niihin asioihin, joihin sitä eniten tarvitset. Omaan terveyteen, hyvinvointiin ja unelmien saavuttamiseen panostaminen ei mene koskaan hukkaan.
Kuvat: Katja Kosola
Lue myös: 11 Syytä, miksi paino ei putoa (+keinot onnistumiseen!)